EMGS beri sumbangan kepada pelajar terkandas

KUALA LUMPUR: Beberapa pelajar institusi pengajian tinggi awam yang terkandas akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sehingga 14 April depan boleh menarik nafas lega apabila menerima sumbangan kewangan daripada Education Malaysia Global Services (EMGS).

Antara pelajar yang terkesan ialah daripada Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Teknologi Mara (UiTM) Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Universiti Malaya (UM) dan Universiti Sains Malaysia.

Ketua Pegawai Eksekutif  EMGS, Radzlan  Jalaludin berkata, bantuan yang dihulurkan itu sekurang-kurangnya meringankan beban sekaligus kebajikan mereka tidak terabai dalam situasi  yang agak mencemaskan akibat koronavirus (Covid-19) ketika ini.

“ Sumbangan kepada pelajar di UKM dan UiTM telah disampaikan oleh Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Dr Noraini Ahmad, sementara saya menyampaikan sumbangan di UPM.

“Sumbangan kepada UM, UIAM dan USM akan disalurkan dalam masa terdekat.” katanya kepada Sinar Harian semalam.

Beliau berkata , walaupun kerajaan menanggung sepenuhnya bantuan makanan kepada pelajar yang terkandas di IPT di seluruh negara, namun EMGS tetap memantau keadaan kesihatan mereka.

“ EMGS turut membantu menyelaras Bilik Gerakan Covid -19 Kementerian Pengajian Tinggi.” katanya

 

Source: Sinar Ahad

Sign up for our Newsletter

Stay up to date upcoming events from Education Malaysia Global Services Community.